Meniu:
Prima pagina
Definitia catedralei
Catedrala Hristos Mantuitorul
Catedrala Sf Basil - Moscova
Sagrada Familia - Barcelona
Catedrala Notre Dame din Paris
Hagia Sophia - Istanbul, Turcia
Winchester Cathedral
Catedrala Sf Sava
Catedrala din Koln
Basillica di Santa Maria del Fiore
Catedrala din Sevilia
Catedrala Nidaros
Catedrala din Palma de Malorca
Catedrala Chartres din Franta
Catedrala Saint Paul
Catedrala Durham

Catedrala Saint Paul, Marea Britanie

Catedrala Saint Paul din LondraOpera a celebrului arhitect sir Cristopher Wren si una din cele mai renumite biserici realizate in stilul baroc britanic, catedrala londoneza Saint Paul, cea de-a patra construita pe actualul amplasament, dateaza din secolul al XVII-lea. Scaunul episcopal al Londrei dateaza din anul 604, iar catedrala sa a fost mereu situata pe Ludgate Hill, un loc ce se pare ca a avut si in antichitate o destinatie religioasa, aici aflandu-se un stravechi megalit, iar mai tarziu un templu dedicat zeitei Diana.

Prima catedrala a fost construita de catre saxoni din lemn, dar la scurta vreme a fost distrusa de un incendiu, cea de a doua a fost pradata de vikingi, a treia versiune a fost construita de normanzi, lucrarile fiind incheiate in 1314 si intinzandu-se pe durata a doua sute de ani. La vremea respectiva dimensiunile sale erau monumentale: era a treia ca lungime din Europa (181 metri) si totodata cea mai inalta catedrala de pe continent (149 metri). Treptat insa lacasul a decazut, lovitura de gratie primind-o de la marele incendiu ce s-a abatut asupra Londrei in 1666.

Lucrarile la actuala catedrala au inceput in 1675 si au fost incheiate la 20 octombrie 1708. Rapiditatea cu care s-a construit, precum si valoarea ei artistica si arhitectonica, reflecta preocuparea deosebita fata de aceasta a celor cinci monarhi in timpul carora a fost realizata. Gandita ca principala catedrala a Londrei, ea a devenit centrul spiritual al intregii natiuni britanice. Este locul unde au fost sarbatorite sau comemorate cele mai insemnate evenimente din Anglia incepand din 1697, anul cand a fost savarsit aici primul serviciu religios, si anume: funeraliile lordului Nelson, ale ducelui de Wellington si ale lui sir Winston Churchill, slujba de multumire pentru incheierea primului razboi mondial, jubileele coroanei britanice sau nunta lui Charles, print de Wales, cu lady Diana Spencer.

Piatra de temelie a fost asezata de insusi sir Cristopher Wren, care dupa 35 de ani a asezat simbolic si ultima caramida. Planul lui Wren, in forma de cruce greaca, cu un dom in centru, a fost modificat astfel incat sa imbogateasca nava lunga si chorul planului medieval traditional. Interiorul bisericii consta in trei nave laterale, de dimensiuni egale, ce se extind in partea de vest si est. Au fost adaugate numeroase decoratii cu motive nationale, spunandu-se, pe drept cuvant, ca istoria englezilor este inscrisa in piatra sculptata a coloanelor si arcadelor catedralei. Exista aici o serie de obiecte si elemente care dau unicitate: fragmente de piatra ce amintesc de perioada medievala, orga la care a cantat marele compozitor Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847), ce este folosita si astazi, sau minunatul mozaic pus din initiativa reginei Victoria, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Datorita formei sale ce este asociata imediat de privitori cu peisajul londonez, Saint Paul a fost deseori folosita ca element "fixare" a locului actiunii in filme celebre: Mary Poppins, Lawrence al Arabiei, 101 Dalmatieni, Peter Pan etc.

Cu o importanta artistica si turistica internationala care atrage anual mii de vizitatori, celebra catedrala este, trecand de toate utilitatile ei profane, un simbol ai Londrei si al Marii Britanii, unde crestinii anglicani au inaltat un monument spre slava lui Dumnezeu in stilul admirabil si elegant ce le este specific.

Catedrala Saint Paul din Londra

 

 

 

 

 

 

[ sus ]