Meniu:
Prima pagina
Definitia catedralei
Catedrala Hristos Mantuitorul
Catedrala Sf Basil - Moscova
Sagrada Familia - Barcelona
Catedrala Notre Dame din Paris
Hagia Sophia - Istanbul, Turcia
Winchester Cathedral
Catedrala Sf Sava
Catedrala din Koln
Basillica di Santa Maria del Fiore
Catedrala din Sevilia
Catedrala Nidaros
Catedrala din Palma de Malorca
Catedrala Chartres din Franta
Catedrala Saint Paul
Catedrala Durham

Sagrada Familia - Barcelona, Spania

Creatia faimosului arhitect Antonio Gaudi, Sagrada Familia este o catedrala romano-catolica, a carei constructie nu a fost inca terminata. Si asta desi totul a inceput in 1882, iar Gaudi si-a dedicat proiectului urmatorii 40 de ani, lucrand exclusiv la Sagrada Familia pret de 15 ani, pana in 1926. Cand si cum se va termina catedrala, nu se stie, termenul limita fiind astazi anul 2026. Catedrala are 18 turnuri uriase, reprezentandu-i pe cei 12 apostoli, cei patru evanghelisti, Fecioara Maria si, cel mai inalt, pe Iisus Hristos. Acest al 18-lea turn va avea la final si o cruce uriasa. Inaltimea finala a catedralei va fi de 170 de metri, cu doar un metru mai putin decat un deal din apropiere. Motivul ? Gaudi credea ca nici una dintre creatiile sale nu trebuie sa fie mai "inalta" decat creatia divina. In final Sagrada Familia va avea trei fatade : cea dinspre Est, a Nativitatii, cea dinspre Sud, a Gloriei, si cea dinspre Vest, a Iubirii.

Sagrada Familia, Barcelona - poza 7 din albumul Spania

Sagrada Familia este cea mai neconventionala biserica din Europa si o emblema a Barcelonei.

Constructia acestui "templu suprarealist" a inceput in 1882, dar nu a fost niciodata terminata.Planurile initiale erau cele ale unei biserici modeste, in stil neo-gotic, dar Gaudi a transformat-o in cea mai faimoasa cladire din Barcelona.

Fiecare element din Sagrada Familia este impregnant cu semnificatii simbolice inspirate din natura. Ceea ce frapeaza la aceasta constructie este diversitatea culorilor si materialelor utilizate (plastic, ceramica, mozaic, fier si diferitetipuri de piatra).

Sagrada Familia este cea mai celebra opera a lui Gaudi, careia acesta i-a dedicat intreaga viata. Chiar a locuit aici pentru a putea urmari mai bine lucrarile. Sagrada este singura catedrala de mari dimensiuni in constructie in prezent.

Initiativa a apartinut unui vanzator de carti foarte cult si foarte credincios, Josep Maria Bocabella i Verdaguer care a infiintat in anul 1866 o asociatie religioasa menita sa sustina catolicismul intr-o epoca in  care religia traditioanal trebuia sa faca fata noilor idei generate de Revolutia Industriala.
Activitatea lui Bocabella l-a adus in anul 1872 la Roma intr-o vizita la Papa, caruia i-a oferit in dar imaginea Sfantei Familii in argint. La intoarcerea din
Roma, Bocabella a fost inspirat de biserica din orasul Loreto si a decis sa construiasca un templu expiator in Barcelona. Insa desi ideea a fost respinsa, Bocabella i-a incredintat arhitectului Francesc de Paula i Villar proiectul de a construi un templu care sa fie diferit de toate cele deja existente.

Bocabella a inceput din 1876 sa caute un spatiu pentru a ridica aceasta catedrala, desi avea un buget foarte redus. In final in anul 1881 terenul a fost achizitionat - 12800mp la un pret de 172000 de pesetas.

Proiectul a fost inceput de arhitectul F Villar i Lozano in  1882, avand un stil neo gotic conventional. In ziua Sfantului Iosif din 1882, episcopul Morgades a pus piatra de temelie.

Imediat dupa acest start, a izbucnit un conflict intre cei doi arhitecti : Villa si Martorell. Villar l-a anuntat pe Bocabella intr-o scrisoare ca daca nu vor fi respectate instructiunile sale va demisiona. Bocabella a acceptat insa ideile lui Martorell, deoarece astfel se economiseau foarte multi bani - diferenta dintre cei doi se rezuma la a construi interiorul coloanelor din caramizi, in loc de piatra cioplita.

La indicatiile lui Martorell , In locul lui Villar a fost acceptat ca nou arhitect Gaudi, care avea numai 31 de ani.

Gaudi a preluat conducerea proiectului in 1883 si a inceput cu cripta deja construita careia i-a proiectat un canal in jur, astfel incat putea avea lumina si ventilatie naturala.
Gaudi a modificat si capitelurile coloanelor- obiect al disputei cu Villar. De asemenea a renuntat la ideea initiala de aconstrui templul in diagonala deaorece cripta fusese deja realizata.

Gaudi a redefinit intregul proiect si a propus construirea unui templu magnific, in plan de cruce latina.Un plan al templului , publicat in El Propagador in anul 1890 arata templul asa cum urmeaza sa fie construit in prezent cu cele 12 clopotnite si domul mare central.

Gaudi a inteles ca nu poti finaliza templul in timpul unei singure generatii si a propus sa lase urme care sa motiveze generatiile viitoare sa continue opera. In timp ce finaliza cripta, Gaudi a inceput construirea absidei si in timp ce o termina pe aceasta a inceput fatada Nasterii.  Gaudi nu a facut planuri complete, dar plecand de la diverse nivele a stablit elementele principale ale constructiei.

Studiile facute de Gaudi pentru fiecare fatada ( sunt trei : Fatada Nasterii, a Gloriei- neconstruita inca- si a Patimilor )  au fost foarte detaliate , redate in modele la scara 1:25 sau 1:10. Pentru fatada Patimilor Gaudi a facut 3 studii , ultimul in 1911, dar nu facut nici un model. De asemenea, a facut calculele pentru domuri, dar nu un studiu complet. Pentru fatada Gloriei a facut doar un model si un studiu. Ultimii ani din viata i-a dedicat completarii studiului dedicat interiorului cu modele la scara de 1:10, cu coloane, altare, ferestere maru, acoperisuri si legaturi intre fatade si intrari.

In anul 1920 Cu ocazia sarbatorii Sf Iosif au fost organizate diferite evenimente in Sagrada Familia. A inceput ridicarea coloanelor din transept si o ceremonie extraordinara cu mii de cantareti din intreaga Catalonie a avut loc aici.

In 1925 , 30 noiembrie clopotnita Sf Barnabas a Fatadei Nasterii a fost terminata.

In data de 10 iulie 1926 Gaudi a murit dupa ce cu trei zile in urma fusese lovit de un tramvai. Este inmormantat in cripta din Sagrada Familia.

Dupa moartea sa, in timpul razboiului civil din 1936-39, catedrala a suferit mari pierderi, datorita actelor de razbunare asupra Bisericii Catolice care s-a aliat cu nationalistii. Planurile lui Gaudi din atelierul sau au fost distruse de incendiu, cripta familiei Bocabella a fost distrusa, insa nu si cea a arhitectului Gaudi.

In 1965 un important grup de intelectuali condusi de decanul scolii de arhitecti au publicat o scrisoare deschisa prin care se opuneau continuarii construirii acestei catedrale. PRintre motive era si faptul ca o asemenea constructie nu se potrivea cu nevoile religioase ale unei societati moderne. Scrisoarea a determinat importante polemici civice, dar nu a reusit sa opreasca constructia care continua si in zilele noastre.

In anul 1976 fatada pasiunii si cele 4 turnuri clopotnita ale sale au fost finalizate.

[ sus ]